dimarts, 23 de març del 2010

UN ESPAI PÚBLIC PER EN JOAQUIM VENTALLÓ A BARCELONA




A Gràcia, a just a tocar de la Travessera, on hi ha la caserna de la Guàrdia Civil, hi ha un carrer no massa ample i curt en llargària, dedicat a Ventalló. Al nomenclàtor de Barcelona hi diu el següent:

"Carrer de Ventalló

Descripció: Ignasi Ventalló i Llobateras (1814 - 1885). Propietari. Comprà els terrenys entre 1862 i 1864."

Així doncs, aquest carrer no és pas dedicat a Joaquim Ventalló, com molts ens han volgut fer creure. Com passa amb molts altres indrets de la ciutat, el propietari en cedir a l'Ajuntament terrenys per a la seva urbanització, aquest li dedica un carrer.

Per aquest motiu, i tenint en compte el treball realitzat per en Joaquim Ventalló, la Ponència del Nomenclàtor de la Ciutat de Barcelona li ha de dedicar un espai públic. No oblidem que Joaquim Ventalló, va ser regidor de Cultura, tinent d'alcalde al districte de Sant Andreu i president de diverses comissions municipals, entre elles la de l'Aeroport Internacional de Barcelona; des de la qual va redactar un avant-projecte per a dotar la ciutat d'un equipament aeri de primera magnitud, en la dècada dels anys trenta. La guerra ho va paralitzar, i calgué esperar un llarg temps per a veure acomplert, en part, el somni d'en Ventalló.

Seria de justícia, dedicar-li un carrer, plaça o jardí públic. Barcelona recordaria una de les personalitats més emblemàtiques del segle XX; que la guerra, l'exili i el silenci del franquisme van intentar esborrar, però la tossuderia d'en Ventalló va poder més que la foscor d'un llarg túnel.

Tot just ara, fem honor publicant la seva biografia. En el futur, podem posar-hi la cirereta al pastís, tot dedicant-li un lloc a Barcelona.

Text:Galdric de Rocabruna
Fotos: Roger d'Arsèguel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada